Onko se nyt sitten ongelma vai ei. Mutta ainakin vaikutta suuresti meikäläisen ruokien tekemiseen. Ongelmani on nimittäin se, että olen täysin maidoton. En saa käyttää lainkaan eläinkunnan maitotuotteita. Jos käytän on sillä kiva seuraukset: ilmavaivat, mielettömät vatsan poltot, turvotus, vatsa kuralla. Joskus tuntuu jopa siltä, että soya-tuotteistakin samoja vaivoja....
Onhan soya-tuotteita melkoinen valikoima, lisäksi kaura- ja riisimaito. Mutta kun niistä ei niitä kevyt vaihtoehtoja ole, niin kuin perus maitotuotteissa. Tulipahan eilen jälleen koettua, että kun söi jädeä ja sienikastiketta, niin jeeee-jeeee. Mielettömät vatsakivua ja polte ja tietysti oli vatsa sitten aivan sekaisin. Olipahan hyvä muistutus, että ei saisi maitotuotteita käyttää. Mutta, Ingmanin rasvaton jogurtti (banaani etenkin) on sellainen että vatsani kestää todella hyvin sitä! Mikä on kyllä erikoista, kun on kuitenkin ihan maitotuote.
Maitoahan minä en juo juomana, eikä meillä maitoakaan kovin monessa ruoassa ole. Mutta silloin kun ruokaan maitoa tms tulee, niin on se yleensä AlproSoya -ruokakermaa joskus ihan Floraakin.

En aina ole ollut aivan maidoton. Tämä ongelma minulle ilmaantui noin 5vuotta sitten vatsataudin seurauksena. Aivan! Oli kyllä suuri yllätys silloin. Kärsin nimittäin ns. pika vatsataudin (la-su) ja sen jälkeen vatsa oli aina sekaisin, turvoksissa jne.
Jonkin aikaa kokeiltiin sitten hiilellä, asidofilus-tuotteilla jne, kun lääkärin tuumasi että jos vatsa ei vain ole rauhoittunut tms. Ja aikaa meni kuitenkin jo vissiin kuukauden päivät.
Tarpeeksi monta kertaa kun lääkärissa sitten kävin, niin sitten kävin ensin vatsalaukun tähystyksessä ja tulos oli että ei mitään vikaa. Sen jälkeen hieman myöhemmin kävin paksusuolen tähystyksessä, jälleen tulos ei mitään vikaa.
Kun kummastakaan ei vikaa löytynyt, päätettiin sitten kokeilla pari viikkoa ihan ruokavalion muutoksella. Ja kun pari viikkoa tuota ei-maidotonta linjaa piti ja sen jälkeen taas kokeili maitoa, niin tulos oli selvä. Vatsani ei kestä eläinkunnan maitotuotteita.
Vielä tänäänkin ihmettelen, ja moni muu, kuinka on mahdollista että yksi pieni vatsatauti saa elimistön/vatsan toiminaan niin päinvastoin! Sitä ei lääkärikään ymmärtänyt. Mutta niinhän sitä sanotaan, että maailma on ihmeellinen paikka :o)

Siitä syystä ruoka- ym. ohjeissa on laktoositon margariini jne (myös poika takia, joka todettiin helmikuussa että on laktoositon). Laktoosittomat tuotteet ovat usein aika mauttomia, mutta makuahan saa sitten lisättyä mausteilla ja korvata esim. voilla :o)